ChemQuest

Kompilasi soalan-soalan SPM, SBP dan MRSM secara topikal dan mengikut kertas 1, 2 dan 3

* untuk muat turun/download, klik pada file tersebut, kemudian klik butang kanan mouse anda, pilih “Save Linked Content As...”. dan pilih di mana anda hendak simpan di dalam harddisk anda. kemudian klik butang save. 🙂

Edisi 2012

Chap. 02 [Ans : P1]
C02 2012 P2 – Ans – Essay
C02 2012 P2 – Ans – Struc
C02 2012 P3 – Ans – Essay
C02 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 03 [Ans : P1]
C03 2012 P2 – Ans – Essay
C03 2012 P2 – Ans – Struc
C03 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 04 [Ans : P1]
C04 2012 P2 – Ans – Essay
C04 2012 P2 – Ans – Struc
C04 2012 P3 – Ans – Essay
C04 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 05 [Ans : P1]
C05 2012 P2 – Ans – Essay
C05 2012 P2 – Ans – Struc

Chap. 06 [Ans : P1]
C06 2012 P2 – Ans – Esei
C06 2012 P2 – Ans – Struc
C06 2012 P3 – Ans – Esei
C06 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 07 [Ans : P1]
C07 2012 P2 – Ans – Essay
C07 2012 P2 – Ans – Struc
C07 2012 P3 – Ans – Essay
C07 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 08 [Ans : P1]
C08 2012 P2 – Ans – Essay
C08 2012 P2 – Ans – Struc
C08 2012 P3 – Ans – Essay
C08 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 09 [Ans : P1]
C09 2012 P2 – Ans – Essay
C09 2012 P2 – Ans – Struc
C09 2012 P3 – Ans – Essay

Chap. 10 [Ans : P1]
C10 2012 P2 – Ans – Essay
C10 2012 P2 – Ans – Struc
C10 2012 P3 – Ans – Essay
C10 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 11 [Ans : P1]
C11 2012 P2 – Ans – Essay
C11 2012 P2 – Ans – Struc
C11 2012 P3 – Ans – Essay
C11 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 12 [Ans : P1]
C12 2012 P2 – Ans – Essay
C12 2012 P2 – Ans – Struc
C12 2012 P3 – Ans – Essay
C12 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 13 [Ans : P1]
C13 2012 P2 – Ans – Essay
C13 2012 P2 – Ans – Struc
C13 2012 P3 – Ans – Essay
C13 2012 P3 – Ans – Struc

Chap. 14 [Ans : P1]
C14 2010 P2 – Ans – Essay
C14 2010 P2 – Ans – Struc

Advertisements

116 Responses to ChemQuest

  1. sungguh berguna chemquest ini kepada saya. lebih2 lagi untuk penyusunan secara bab untuk soalan2 past year. boleh saya dedahkan kepada student saya mengikut bab dan lebih tersusun selepas ini. diharap cikgu adira dapat hasilkan jawapan untuk dijadikan skema jawapan. terima kasih!

    • cikguadura berkata:

      Insya Allah. Saya target dalam masa cuti bulan 3 nanti saya MESTI siapkan. kalau tak, memang tak akan siap. sebab sekarang saya terpaksa mengajar Mat Tamb dan kimia. 🙂

      • slsong berkata:

        cikgu tolong berikan skema jawapan sebab tanpa jawapan, tak tahu betul ke salah jawapan kita
        terima kasih

      • cikguadura berkata:

        slsong,
        Buat masa skrg, jawapan paper 1 saya akan sediakan. 🙂
        Untuk jawapan yang lain, saya akan cuba (tak berani nak janji) sediakan, mengikut masa yang saya ada.

        Sila berbincang dengan kawan-kawan anda atau guru-guru anda untuk menyemak jawapan tersebut.

  2. MAT ALI SAMAT berkata:

    SAYA SANGAT BERTERIMA KASIH KEPADA CIKGU ATAS USAHA CIKGU MENGGABUNGKAN SEMUA SOALAN PERCUBAAN DALAM BENTUK BAB-BAB MASING, SAYA SANGAT MENGHARGAI JASA BAIK CIKGU ADURA
    SEMOGA CIKGU DAPAT HASILKAN JAWAPAN DALAM BULAN TIGA NANTI.
    ADAKAH CIKGU JUGA BERCADANG UNTUK MENGGABUNGKAN SOALAN MATEMATIK TAMBAHAN?

    • cikguadura berkata:

      Terima Kasih Cg Mat Ali Samat. 🙂
      Buat masa skrg, untuk Add Math saya belum ada perancangan. Ini disebabkan saya sendiri x pasti status saya akan terus mengajar atau tidak. Semua bergantung kepada pihak pentadbiran sekolah saya.
      Majoring saya ada Kimia. Saya cuma membantu sekolah yang buat masa ini kurang guru Add Math. 🙂

  3. terima kasih. teruskan usaha!

  4. akim berkata:

    terima kasih cikgu…….chemquest banyak membantu saya……saya harap cikgu dpt menyediakan skema jawapan dan hantar kan ke e-mel saya…………sebenarnya semasa saya form 4 saya telah mendapat tawaran masuk ke ASIS tetapi saya tolak……….sekarang saya sangat menyesal kerana ASIS mempunyai cikgu yang baik dan mempunyai komitmen yang tinggi seperti cikgu……saya harap dengan chemquest dapat mengubat kesedihan saya dan merasa seperti belajar di ASIS

  5. azlina saipul berkata:

    terima kasih kepd chemquest. saya akan guna untuk rujukan saya .semoga cikgu teruskan usaha.

  6. CIKGU KAMARIAH AG berkata:

    Salam cikgu,
    Izinkan saya menggunakan Chemquest ini sebagai latihtubi untuk student saya. Saya sgt berterima kasih kerana cikgu sanggup berkongsi ilmu yang sgt berguna ini…semoga Allah permudahkan segala urusan cikgu..Amin…

    • cikguadura berkata:

      W’salam CIKGU KAMARIAH AG

      Saya pun ucapkan Terima Kasih pada Cg kerana menggunakan modul ChemQuest. 🙂
      Sama2 kita membantu pelajar kita untuk berjaya.

  7. Cgu Shah berkata:

    Izikan saya guna soalan trial yg d susun ikut chapter ni for my students…tq cgu…semoga Allah jua dpt membalas jasa n budi baik cgu..tq

  8. Muiz berkata:

    As salam. izinkan sy gunakan modul ni ye, sy mmpunyai masalah sikit dgn chmstry.harap ckgu dpt halalkan semua. Terima kasih 🙂

  9. fauziah binti mat datar berkata:

    terima kasih cikgu adura….sy sgt menghargai usaha cikgu dan berharap suatu hari nnt saya juga akan dpt menyumbang seperti cikgu, buat masa ini sy hanya mengutip pengalaman dr guru2 senior.ini merupakan tahun ke2 saya mengajar kimia, sblm ini sy juga mengajar add math walaupun majoring in chemistry, tp oleh kerana kekurangan terpaksalah sy menmpung buat sementara waktu. oleh sbb itu, sy sgt berharap jika ada mana2 guru kimia yang boleh berkongsi bahan dgn sy, sy sgt2 menghargainya….selain dr itu cikgu adura, sy sgt2 inginkan kursus2 yang terbuka untuk sy sertai seperti kursus penandaan paper kimia ker, atau teknik mengajar y berkesan. buat pengetahuan cikgu adura saya mengajar pelajar2 yang agak lemah, tapi sy pasti ada cara @ teknik mengajar mereka supaya mereka boleh mendapat sekurang2nya lulus chemistry…cuma sy blum juma, klu cikgu ada pengalaman untuk dikongsi, sila emel saya ummihasya@gmail.com…atau cikgu sudi untuk jd penceramah jemputan dlm bengkel y kami anjurkan….boleh cikgu tinggalkan no contact.

  10. cg sulaiman berkata:

    terima kasih kerana menyediakan chemquest ini.Ianya sangat berkesan dan banyak membantu pelajar pelajar saya dalam ulangkaji.terima kasih banyak-banyak.

  11. cg sulaiman berkata:

    izinkan saya uploadkan dalam blog sy. kat sana juga saya ada upload nota padat untuk kegunaan pelajar saya.boleh tukar-tukar baik.semoga semua pelajar kita berjaya,

  12. Faridah Matt berkata:

    Saya juga mohon izin utk menggunakan modul cikgu Adura kepada student saya.. teruskan usaha.. semoga jasa baik cikgu menyenangkan segala urusan cikgu..

  13. KHAIROL ANNUAR MOHAMAD berkata:

    Assalamualaikum Cikgu Adura.

    Mohon download bahan-bahan dari laman web cikgu ini. Rajin dan kesungguhan tinggi usaha cikgu. Tahu lah saya mengapa SAS dan Sains Seremban tinggi peratus A nya. Terima kasih atas kesudian cikgu berkongsi dalam ruang siber ini.

  14. Halizah Zam berkata:

    Salam Cikgu Adura,

    Saya mohon izin menggunakan bahan-bahan cikgu. Terima kasih banyak-banyak. Semoga Allah jua yang akan balas semua jasa baik cikgu menyediakan bahan-bahan ini untuk semua guru kimia dan pelajar-pelajar SPM. Terima kasih sekali lagi.

  15. Cg Hamidah berkata:

    Salam Cikgu Adura..
    Tahniah saya ucapkan di atas usaha murni yang Cikgu lakukan. Pertama kali saya melayari blog Cikgu, saya benar-benar kagum dan teruja kerana melihat kesungguhan Cikgu menyiapkan modul-modul kimia untuk dikongsi bersama yang lain. Saya yakin modul-modul ini amat bermakna buat pelajar.

    Cikgu,
    Saya, Cikgu Hamidah moho izin untuk menggunakan modul Cikgu untuk anak-anak murid saya. Saya ucapkan jutaan terima kasih kepada Cikgu. Hanya Allah yang dapa membalas segala jasa baik Cikgu. Terima kasih.

  16. Abdullah Ripen berkata:

    Hanya Allah SWT yang dapat membalas segala usaha Cikgu Adura, semoga dirahmati dan dimurahkan rezeki.

    Syukran, terima kasih.

    Abdullah.

  17. Abdullah Ripen berkata:

    Asalammualaikum..
    Kebetulan anak saya akan menduduki peperiksaan SPM tahun ini (2011). Dengan adanya usaha murni dari cikgu dapatlah saya menumpang kemudahan ini. Anak saya agak lemah dalam subjek kimia dan Fizik. Harap cikgu dapat memberikan sedikit nasihat dan tips yang berguna untuk dipraktikkan oleh anak saya.

    Terima kasih cikgu.

  18. slsong berkata:

    ckgu

    mohon dapat skema jawapan

    terima kasih

  19. Cikgu Zul berkata:

    Saya berasa bertuah kerana dapat jumpa blog cikgu adura ini..minta izin untuk gunakan chemquest ini kepada pelajar-pelajar saya yang akan menduduki peperiksaan tahun ini…

    semoga Allah membalas niat murni dan jasa baik cikgu…

    cikgu zul

  20. Cikgu Pijie berkata:

    terima kasih cikgu..minta izin guna module cikgu

  21. farhan berkata:

    slm..sy mohon izin cgu utk menggunakan bhn2 cgu ini utk digunakan dlm pnp sy..terima kasih..=)

  22. nfm berkata:

    slm..cikgu adura, sy memohon izin utk menggunakan bahan2 dlm blog cgu ini utk pngajaran saya..usaha cgu ini amat saya hargai dan terima kasih kerana sudi berkongsi bersama-sama..smga Allah permudahkan urusan cgu …

  23. cikgu Jan berkata:

    ASSALAMUALAIKUM….SY JUGA SEPERTI GURU-GURU YANG LAIN JUGA MEMINTA IZIN UNTUK MENGGUNAKAN BAHAN-BAHAN CIKGU ADURA DALAM P&P SAYA…TERIMA KASIH TIDAK TERHINGGA BUAT CIKGU….

  24. Nor hayati Hashim berkata:

    IZIKAN SAYA MENGGUNAKAN BAHAN-BAHAN DALAM BLOG CIKGU. TERIMA
    KASIH BANYAK-BANYAK . IA AMAT MEMBANTU p&p SAYA.

  25. John Nivie Is berkata:

    Cikgu, terima kasih atas segala kerja yang dibuat. Soalan ini amat membantu saya =] Bilakah skema jawapan akan diberikan bagi tingkatan 4 and 5 ?( paper 2) reply cikgu amat dihargai =)

  26. Rohayu Hambari berkata:

    assalamualaikum..
    saya sgt teruja melihat modul2 yang ckg adura bina. sungguh memberangsangkan dan bila saya amati boleh dijadikan modul pnp yg saya cari2 selama ini. saya minta izin untuk download modul2 tersbt utk digunakan dlm kelas. smoga usaha ckg itu mendpt blsn kebaikan drp allah. sy juga mengajar kimia n add math. bezanya sy major in math tp ajar lebih kpd kimia krn sy sbnrnya minat kimia sjk sek men lg. smoga slps ini dpt lah meningkatkan kptsn kimia sek sy juga sek ckg adura. tq byk2.

  27. cikgu hadhurah berkata:

    salam cikgu adura..
    saya mohon download bahan2 dan soalan dlm blog cikgu..
    terima kasih.cikgu mmg hebat..

  28. cikgu nor ati berkata:

    salam..cikgu adura..diharap dapat halalkan ilmu yg cikgu masukkan disini..sy telah menggunakan untuk pelajar saya..trm kasih byk2 kpd cikgu yg byk memberi pendedahan utk setiap topik kimia…modul ini sgt menarik dan memudahkan pelajar2 sy utk fhm..trm ksh skli lg…

  29. cikgu Noor berkata:

    salam cikgu adura..
    Izinkan sy menggunakan soalan kimia ini utk latihan anak2 murid sy..
    smoge usaha ckgu dirahmati Allah
    dan terima kash byk2 di atas usaha cikgu

  30. ASSALAMUALAIKUM. SAYA HANYA INGIN MELAPORKAN…

    LINK UTK C10 CHEMQUEST 2011 P3 TERSALAH LINK… IANYA TERLINK KPD C10CHEMQUEST 2011 P2. HARAP MAKLUM.

    APA PUN TQVM TUK SEGALA USAHA YG TUAN BERIKAN. MOGA ALLAH MEMBERIKAN SEBESAR2 GANJARAN KPD TUAN DI DUNIA DAN AKHIRAT.

  31. cikgu,bilakah jawapan bab lain akan keluar???saya amat memerlukannya…terima kasih oo

  32. Cikgu Mizan berkata:

    Salam…minta izin download n gunakan modul ni ye…tq…

  33. en passant berkata:

    Terima kasih ! Bertuah saya terjumpa blog Cikgu . Mohon keizinan cikgu untuk gunakan ini demi kebaikan anak-anak murid saya .

  34. slsong berkata:

    cikgu, tolong sediakan skema jawapan. terima kasih

  35. JocelynTan berkata:

    Hi, Cikgu Adura.
    It’s please to know ur website w/ full of the chemistry info inside…
    Thank you so much for your kindness to share out all this things n made the notes.
    You are an awesome teacher… Thousand thanks…

  36. Cikgu Rossy Rosselle berkata:

    Cg mmg hebat. teruskan usaha murni ini. semoga ilmu yg cg kongsikan, Allah balas dgn ganjaran pahala yg berlipat kali ganda. terima kasih….

  37. ida muhamad berkata:

    mohon download segala ilmu daripada blog cg…moga usaha cg mendapat berkat

  38. has berkata:

    salam cikgu dura…
    mohon kebenaran untuk download dan menggunakan modul cikgu kepada anak murid saya….usaha cikgu sangat saya kagumi..semoga cikgu mendapat ganjaran yang setimpal dari-Nya di akhirat kelak…

  39. cikgu lin berkata:

    As salam cikgu adura…
    mohon keizinan untuk download dan menggunakan bahan dari blog cikgu untuk anak2 murid saya. Semoga usaha yang cikgu lakukan selama ini mendapat berkat dan rahmatNYA. Saya amat menghargai usaha cikgu, semoga terus maju dan menempa kejayaan demi kejayaan. Ribuan terima kasih

  40. melisa berkata:

    assalamualaikum..cikgu adura

    saya minta izin untuk download dan guna modul dan latihan2latihan cikgu ya..
    cikgu sungguh rajin..semoga usaha cikgu diberkati Allah..
    terima kasih ya =)

  41. zawawi berkata:

    syabas cg adura, usaha yang sangat baik.Semoga Allah memberikan kebaikan yang berlipat ganda kepada cg. Izinkan saya menggunakan bahan cg ini untuk p& p saya

  42. ckgumarlina berkata:

    salam…ckgu…tahniah atas segala usaha ckgu yang sgt murni ini….izinkan saya menggunakan bahan ckgu ini utk p&p sy….terima kasih….

  43. nadhrah murad berkata:

    mohon download ya cikgu… terima kasih… Allah sahaja dapat membalas jasa cikgu..

  44. lily mocey berkata:

    tq cg.. hmm, susah gler kami stdnt mrsm m….k nak download benda ni.. tensen kot. tp kami janji untuk
    bukak mende ni kat umah.. maybe begune untuk kami.. tq cg …

  45. Syaz Wani berkata:

    mohon download semua bahan ya…
    semoga usaha cikgu dilimpahi rahmat….amin…

  46. cikgu kimia berkata:

    Tq very much ckgu. Sy mohon guna bhn2 ckgu ni untuk students sy. Tkasih. Tuhan saja akan bls budi baik.

  47. siti Masitah bt Shukri berkata:

    Terima kasih cikgu atas perkongsian yang amat berguna.

  48. zue berkata:

    mohon download ye cikgu utk kegunaan students sy.terima kasih…moga Allah membalas jasa cikgu krn tlh memdhkn urusan guru dan pljr..

  49. asis student berkata:

    cikgu, jawapan untuk paper 2 dan 3 edisi 2012, ble cikgu nak upload??

  50. masni berkata:

    tenkiu for sharing

  51. thivya berkata:

    Cikgu boleh tak cigu sediakan jawapan bagi chemquest2012 chap 07. saya amat memerlukan bantuan cikgu jerana saya lemah dalam chapter ini…harap cikgu dapat menyediakannya…terima kasih cikgu…blog cikgu nie amat bermanfaat..

  52. asyraf berkata:

    salam aidiladha buat ckgu adura…….

  53. ann joseph berkata:

    thanks for the material. will share it with my students. your dedication towards the teaching
    profession inspires me. tq so much.

  54. hazura berkata:

    Dalam saya berkira-kira mahu menggabungkan soalan kertas 1 mengikkut topik,Allah telah menemukan saya dengan ruangan ini.Sangat berterima kasih cikgu adura.Semoga Allah membalas segala usaha ini..sangat membantu buat saya yang baru 3 tahun mengajar kimia..

  55. ain kamal berkata:

    terima kasih banyak2 kpd Cikgu Adura sebab sudi berkongsi semua ni. Sy mohon download ye untuk sepupu2 saya.

  56. nhaw berkata:

    salam.mohon download semua bahan. terima kasih atas segala bahan. semoga allah merahmati cikgu sekeluarga

  57. eqahismail berkata:

    cikgu, sekali lagi, saya berterimakasih sebab benarkan saya download semua latihtubi ni. terima kasih bayak2 cikgu. halalkan ilmu cikgu 🙂

  58. cikgu amylia berkata:

    salam…cikgu…terima kasih atas bahan2 yang dikongsikan. saya mohon download utk diberi pada students saya. semoga ilmu yang cikgu kongsikan dapat membantu mereka. Terima kasih cikgu adura….Semoga Allah murahkan rezeki cikgu.

  59. WANIE AIMI berkata:

    TERIMA KASIH ATAS USAHA YANG MURNI INI, DEMI KEJAYAAN ANAK BANGSA TERUSKAN USAHA CIKGU. GANJARAN YANG PASTI HANYA DARI YANG MAHA ESA… SEMOGA BERBAHAGIA.

  60. Fateha berkata:

    Terima kasih, cikgu. Chemquest ni sangat membantu saya sebagai seorang pelajar 🙂

  61. 24434 berkata:

    Salam..boleh beri jawapan chemquest 2011 chapter 11 paper 2? Tqq

  62. Nooraisha berkata:

    Salam. Terima kasih yang tak terhingga kerana modul cikgu adura amat berguna kepada saya dan anak2 murid saya. Ianya menjadikan pengajaran dan pembelajaran amat berkesan

  63. shika berkata:

    Mohon downloadnyer cikgu..Saya memerlukan contoh2 soalan utk beri pada stdent sy..Saya part time ckgu tusyen yang masih mentah lagi..bahan ckgu sangat berguna utk saya..hny Allah shj dpt mbls jasa baik ckgu 🙂

  64. Faiz Shah berkata:

    Mohon dowbload ye cikgu… Terima Kasih utk sumber yg sgt berguna kpd ank didik kita. Semoga Allah SWT memberi rezeki dan berkati hidup cikgu…

  65. Cikgu Azliana Ahmad berkata:

    Saya selalu menggunakan bahan-bahan dari blog cikgu sebagai lembaran kerja pelajar-pelajar saya ( mohon izin ..) Usaha yang sangat cemerlang utk membantu pelajar-pelajar di luar sana.Semoga usaha dan perkongsian cikgu diberkati dunia akhirat.

  66. nurul berkata:

    mohon download ye cikgu.

  67. shafiqah berkata:

    cikgu, boleh tak cikgu sediakan latihan pengiraan untuk subjek kimia ni? sbb sy lemah bhgian pengiraan ni.. trima kasih =)

  68. liana berkata:

    Minta izin cikgu adura, saya ingin gunakan bahan cikgu kepada anak murid saya. BBahan2 ni sangat membantu saya yang baru mengajar kimia..

  69. krinath berkata:

    it is good blog and it is very useful to me but teacher you should upload more questions and answers

  70. pika berkata:

    izinkan saya menggunakan modul cikgu 🙂

  71. WanJiaWei berkata:

    Cikgu,boleh bagi jawapan MODUL PERFECT SCORE & X A-PLUS 2013,SBP?Terima kasih sangat dan blog ini sangat berguna untuk pelajar..:)

    • Cikgu Adura berkata:

      WanJiaWeibnnvgnvg

      WanJiaNee,
      Setiap bahan Modul Perfect Score 2013 X A-Plus 2013 mmg disertakan dengan jawapan sekali.
      Minta anda semak semula.
      Harap dapat membantu anda.

      Terima kasih. 🙂

      114\+

  72. aizah amjad berkata:

    Terima kasih cikguadura.

  73. HZAR berkata:

    assalamualaikum cg adura . saya mohon share bahan cg ye . sangat- sangat membantu .
    Semoga dirahmati Allah …

  74. ah berkata:

    terima kasih cg adura halalkan bahan2 cg bgi ini untuk sy gunakan kpd anak2 pelajar saya..hanya Allah shj mampu membalas nya

  75. Yuggesh Kumar berkata:

    thank you for the useful notes n exercises

  76. Yasmin Suraya berkata:

    Assalamualaikum cikgu. Saya amik latihan ni. Halalkan ye.

  77. Straight a+ spm 2016 berkata:

    Terima kasih ye cikgu semoga murah rezeki , sekolah saya beri homework chem kena buat 500 soalan objektif . pening doh saya nasib baik ada blog ni

  78. Mira berkata:

    assalamualaikum ckgu
    maafkan saya kalau ganggu
    tpi jawapan untuk chapter 9 saya x dpt download

  79. Mira berkata:

    assalamualaikum ckgu
    maaf ganggu
    tapi saya tidak dapat download dan buka file jawapan untuk chapter 9

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s